In primeur te proeven: hightech basilicum

In primeur te proeven: hightech basilicum

Bio-Planet innoveert met duurzaam gekweekte kruiden uit eigen ‘vertical farm’

Geen zonnestralen maar dieppaars ledlicht bracht de nieuwe generatie basilicumplantjes groot. In rijen boven elkaar gekweekt, in de eigen vertical farm van Colruyt Group. Daarmee tekent de retailer meteen voor een innovatie op de Belgische markt. Deze duurzame kruiden hebben niet alleen een zeer kleine ecologische voetafdruk, ze smaken ook bijzonder fris en sterk. Vanaf 4 maart vind je de basilicum terug in alle Bio-Planet-winkels en via de webshop. Later dit jaar komt daar ook koriander bij.

Na twee jaar testen brengt Bio-Planet voor het eerst kruiden uit een zelfontwikkelde vertical farm op de markt. In dit gesloten systeem worden de planten in rijen boven elkaar gekweekt. Deze methode is vrij van pesticiden en vergt 90% minder water en 20 keer minder oppervlakte dan klassieke landbouw. De zuinige ledverlichting en het innovatief ventilatiesysteem maken de farm zeer energie-efficiënt. Bovendien draait de installatie op 100% groene stroom, afkomstig van windturbines en zonnepanelen.

Fabrice Gobbato, algemeen directeur van Bio-Planet: “Al deze aspecten maken de farm en de basilicumplanten heel duurzaam, en dat is voor Bio-Planet doorslaggevend. Wij willen onze klanten immers een duurzaam, lokaal en innovatief product aanbieden. Vertical farming kan volgens ons een antwoord zijn op de alsmaar hogere verwachtingen die onze klanten stellen op het vlak van verantwoord consumeren. We starten nu met basilicum, later dit jaar komt er ook koriander bij.”

In de hoogtechnologische installatie is er plaats voor 250.000 plantjes. De kruiden worden op natuurlijke wijze geteeld en de kwaliteit blijft het hele jaar even hoog, los van de weersomstandigheden. De frisse, sterke basilicumsmaak werd trouwens, aan de hand van smaaktesten, mee bepaald door de Bio-Planet-klanten. Ook werkte Bio-Planet een recycleerbare verpakking uit. De basilicumplantjes zijn vanaf 4 maart exclusief te koop in de 31 winkels van Bio-Planet en via de webshop. Klanten vinden ze terug onder het huismerk Boni Selection, dat inzet op een duurzaam assortiment.

 

Voor meer info
RCA PR I Sarah Coppens I Tel. +32 497 45 13 10 I sarah.coppens@rca.be I www.rcapress.be